Forside Om Tyrihans Messe/Utstillinger Kontakt oss Om Logo Info om kjøp Forhandlerliste Sidekart Produktsøk
Silkeskjerf

Silkeskjerf og bunadstørkler føres i et stort utvalg av designs og fargekombinasjoner. Designene følger museale tradisjoner, og bygger på kulturarven.

Enten gjengis skjerfet slik det var historisk eller så tilføres nye moderne farger og fargekombinasjoner. Når man skal veve et silketørkle så må det først settes opp en renning av silkegarn. Renningen består vanligvis av 60 - 70 tråder pr cm. Kompliserte renninger kan ha mange forskjellige innfargete silketråder på cm. En renning kan være fra ca 120 mtr. lang, her trekkes trådene frem fra kanskje 100 garn spoler av gangen og rulles opp på en valse. Slik bygges renningen opp 5 - 6 cm av gangen ved siden av hverandre, til bredden på vevstolen nåes, vanligvis 150 cm bredde. Å sette opp en renning er et tidkrevende og nøyaktig arbeide som kan ta opptil 14 dager.

Etter at renningen er ferdig, veves innslags garnet inn, opp til 8 farger. Her dannes mønsteret ved at hver renningstråd heves eller ikke, slik at innslagstråden går under eller over hver renningstråd.

Denne form for veving kalles Jacquard etter oppfinnene. I gamle dager ble dette styrt av et hullkortsystem, i dag skjer dette elektronisk.
Vi får av og til spørsmål hvorfor siketørkler er så dyrt, og svaret på det er den tidkrevende og kompliserte arbeidet som ligger bak hvert eksemplar. Silketørklær er et godt eksempel på vevkunst som krever høy fagkompetanse.
Se våre silkeskjerf
© 2009 Tyrihans